Schatkamers

Wat is een Schatkamer?

Een schatkamer is een ruimte waar schatten bewaard worden.
De openbare ruimte waar waardevolle kunstwerken staan, kun je beschouwen als zo’n schatkamer.
Voor velen is kunst in de openbare ruimte een eerste kennismaking met kunst. Beelden in de straat, voor de school, in het park of bij het winkelcentrum, ze kunnen de aantrekkelijkheid van de omgeving verhogen en bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte.  Maar er is ook een educatief aspect.
De Vrienden van het Beeldenpark vinden het belangrijk om de vaak waardevolle kunst in de wijken onder de aandacht te brengen. En hoe kun je dat beter doen, dan te beginnen met kinderen. Daarom hebben de Vrienden de Schatkamers ontwikkeld. Een schatkamer is een leuke educatieve ‘speurtocht’ , die kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar laat kennismaken met kunstwerken in de openbare ruimte. Aan de hand van een vrolijke kaart worden zij meegenomen langs veertien bijzondere beelden in de wijk. Het doel is kinderen op ontdekkingstocht te sturen, hen te leren kijken naar kunst, hun fantasie te prikkelen, maar ook respect bij te brengen voor de vaak waardevolle beelden die in hun wijk staan. De kaart geeft achtergrondinformatie over de beelden en de kinderen kunnen aan de slag met vragen en opdrachten.

Maar niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan de kunstroute.
In Zwijndrecht zijn de routekaarten voor belangstellenden verkrijgbaar bij de bibliotheek op het Norderstedtplein, het servicepunt van de bibliotheek in de Lunenburg en bij Bezoekerscentrum ’t Weetpunt.
De kaarten kunnen ook aangevraagd worden bij [email protected]

Papendrecht West

Schatkamer_Papendrecht

“Volupté”, “De Levensboom”, “Engel op Zuilengalerij”….. Dit zijn enkele prikkelende titels van beelden die we kunnen bewonderen in de openbare ruimte van Papendrecht.
Samen met 11 andere beelden staan zij centraal in de kunstroute voor kinderen: ‘De Schatkamer van Papendrecht’. De kaart werd gerealiseerd door de Vrienden van het Beeldenpark Drechtoevers in samenwerking met Cultuurcentrum ToBe en bureau Cultuurstorm.

Op 29 mei 2013 nam Mevrouw Joke Reuwer, wethouder cultuur in Papendrecht, de eerste routekaart voor Papendrecht West in ontvangst en kregen de scholen uit de wijk van de wethouder een set kaarten gratis voor een eerste culturele tocht met hun pupillen langs de beelden in hun wijk. Leerlingen van de basisschool De Viermaster woonden de officiële gelegenheid bij en verrichtten samen met de wethouder de openingshandeling.

De route laat kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar kennismaken met kunstwerken in de openbare ruimte. Een vrolijke kaart die hen meeneemt langs 14 bijzondere beelden in Papendrecht West. De kaart geeft achtergrondinformatie over de beelden en de kinderen kunnen aan de slag met vragen en opdrachten.

Niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan de kunstroute. De routekaarten zijn voor belangstellenden verkrijgbaar. U kunt de kaart aanvragen via [email protected]. Kosten: € 2,50.

Download de beeldenroute voor Kids

Bekijk de foto’s Schatkamer Papendrecht West

 

 

Zwijndrecht Nederhoven/HOA

 

 

“Rustende Steen”, “Beweging in de ruimte”, “De As”…..
Dit zijn titels van beelden die we kunnen bewonderen in de openbare ruimte van Zwijndrecht. Samen met 11 andere beelden staan zij centraal in de kunstroute voor kinderen door de wijken Nederhoven en Heer Oudelands Ambacht in Zwijndrecht. Dit is de eerste kunstroute in Zwijndrecht, waarmee we de openbare kunst in de Drechtsteden op bijzondere wijze op de kaart zetten. Op 26 april 2012 nam Burgemeester Antoin Scholten, de eerste routekaart in ontvangst en kregen de scholen in Walburg een set kaarten gratis voor hun eerste culturele tocht met hun pupillen langs de beelden in hun wijk.

Leerlingen van de school De Twee Wieken woonden de officiële gelegenheid bij en verrichtten samen met de burgemeester de openingshandeling.

De route laat kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar kennismaken met kunstwerken in de openbare ruimte. Een vrolijke kaart die hen meeneemt langs 14 bijzondere beelden in de wijken Nederhoven en Heer Oudelands Ambacht.  De kaart geeft achtergrondinformatie over de beelden en de kinderen kunnen aan de slag met vragen en opdrachten. Maar niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan de kunstroute.

“Wij waarderen dit initiatief enorm, het geeft een nieuwe impuls aan onze zorg voor de prachtige beelden in Zwijndrecht”
Burgemeester Antoin Scholten

De routekaarten zijn voor belangstellenden verkrijgbaar bij de bibliotheek op het Norderstedtplein, bij het servicepunt De Lunenburg en bij Bezoekerscentrum ’t Weetpunt. Kosten € 2,50

Download de beeldenroute voor Kids

 

Zwijndrecht Walburg

“Venus”, “De Ontmoeting”, “Muze achter de Dijk”…..
Dit zijn titels van beelden die we kunnen bewonderen in de openbare ruimte van Zwijndrecht. Samen met 11 andere beelden staan zij centraal in de kunstroute voor kinderen door de wijk Walburg in Zwijndrecht. Dit is de tweede kunstroute in Zwijndrecht, waarmee we de openbare kunst in de Drechtsteden op bijzondere wijze op de kaart zetten. Op donderdag 18 april 2013 nam de heer Gerard Slotema, wethouder onderwijs, de eerste routekaart in ontvangst en kregen de scholen in Walburg een set kaarten gratis voor hun eerste culturele tocht met hun pupillen langs de beelden in hun wijk.

Leerlingen van de scholen De Tandem en De Impuls woonden de officiële gelegenheid bij en verrichtten samen met de wethouder de openingshandeling.

De route laat kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar kennismaken met kunstwerken in de openbare ruimte. Een vrolijke kaart die hen meeneemt langs 14 bijzondere beelden in de wijk Walburg.  De kaart geeft achtergrondinformatie over de beelden en de kinderen kunnen aan de slag met vragen en opdrachten.

‘Kunst in de openbare ruimte heeft veel te bieden. Het kleurt ons dagelijks leven en geeft ons -zomaar in het voorbijgaan -, zicht op andere bijzondere werelden. De Schatkamer van Zwijndrecht is een prachtige aanvulling op het educatieprogramma kunst en cultuur op basisscholen’
G. Slotema, wethouder onderwijs Zwijndrecht

Niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan de kunstroute.
De routekaarten zijn voor belangstellenden verkrijgbaar bij de bibliotheek op het Norderstedtplein, het servicepunt van de bibliotheek in de Lunenburg en bij Bezoekerscentrum ’t Weetpunt.
Kosten: € 2,50.

Download de beeldenroute voor Kids

Bekijk de foto’s Schatkamer Walburg