Exposities (algemeen)

Het in juni 1996 geopende Beeldenpark Noordpark in Zwijndrecht is een beeldenpark openluchtmuseum dat is opgezet als een semipermanent buitendepot voor (grotere) beelden van leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Een park voor en van kunstenaars die werken in uiteenlopende materialen als corten- en roestvrijstaal, hout, steen, brons, aluminium en vele andere, maar ook in verschillende stijlen, van herkenbaar tot abstract, van geometrisch tot organisch. Tussen de opening in 1996 en nu zijn beelden verdwenen (verkocht of verhuurd), tijdelijk verplaatst (voor tentoonstellingen elders), soms vernield, maar er zijn ook nieuwe beelden aan de collectie toegevoegd. Het beeldenpark groeit dus mee met de tijd en de ontwikkelingen in de beeldende kunst. Vanuit het Noordpark verbindt de ‘Drie rivieren route’ (Oude Maas, Beneden Merwede en Noord) de locatie in Zwijndrecht via Dordrecht met de Beeldenboulevard in Papendrecht.
Verbinden met beeldende kunst is dan ook het uitgangspunt voor tentoonstellingen in de vrij toegankelijke openbare ruimte langs de rivieroevers waaraan de zes gemeenten die de Drechtsteden vormen, zijn gelegen. Aan de oevers van de rivieren zijn prachtige plaatsen waar het contact tussen land en water wordt beleefd en waar het bewegende water het rustpunt is voor de rusteloze, menselijke geest. Uniek aan het beeldenpark in Zwijndrecht is dat het geïnitieerd is en geëxploiteerd blijft door de kunstenaars zelf. Vrijwel alle beelden zijn nagenoeg ‘om niet’ beschikbaar gesteld door de kunstenaars en kunnen op vrij eenvoudige wijze gewisseld worden, zodat de dynamiek van park en beelden bewaakt wordt en de aantrekkingskracht gewaarborgd blijft. Beeldende kunst is de verbeelding van de samenwerking tussen deze gemeenten. Vandaar onze missie: Verbinden met beeldende kunst.

De hoogwaardige kwaliteit van de beelden wordt mede geïllustreerd door het feit dat een aantal eerder door ons geëxposeerde beelden is aangekocht door diverse musea, waaronder het museum Beelden aan Zee in Scheveningen en het Depot in Wageningen. Verschillende van ‘onze’ beeldend kustenaars hebben ook een ‘eigen’ tentoonstelling in diverse musea gehad. Velen zijn internationaal zeer bekend.

Voor de lijst van alle beeldende kunstenaars op deze website klik hier
Klik en lees verder over de verschillende locaties: